mleczmasz Bydgoszcz

Torty urodzinowe dla dzieci: kreatywne przepisy na słodkie wypieki

Torty urodzinowe dla dzieci: kreatywne przepisy na słodkie wypieki

mar 29, 2022

TORTY URODZINOWE DLA DZIECI: KREATYWNE PRZEPISY NA SŁODKIE WIPIEKI

Jaka jest pierwsza rzecz, która przychodzi Ci do głowy, kiedy słyszysz „urodziny dziecka”? Oczywiście – TORT! Torty urodzinowe dla dzieci są nietuzinkowym i radosnym akcentem każdego przyjęcia. Dla wielu rodziców przygotowanie takiego wypieku to sposób na wyrażenie miłości i zrobienia czegoś wyjątkowego dla swojej pociechy. W tym artykule przedstawiamy kilka kreatywnych przepisów na pyszne, słodkie torty urodzinowe dla dzieci.

  1. KOLOROWE NIEBO Z CHMURKAMI
  • Składniki do ciasta:

  • 300g mąki pszennej

  • 6 jajek

  • 300g cukru

  • 200ml mleka

  • 200g masła

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • barwniki spożywcze (kolory niebieski, różowy i biały)

  • Składniki do kremu:

  • 500g mascarpone

  • 200g cukru pudru

  • 300ml śmietanki kremówki

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Jajka oddzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Żółtka ucieramy z masłem i wanilią, następnie dodajemy mleko.

  3. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

  4. Ciasto dzielimy na trzy równe części. W jednej mieszamy niebieski barwnik, w drugiej różowy, a trzecią pozostawiamy białą.

  5. Każdą część wylewamy do osobnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.

  6. Gdy ciasta ostygną, przekrawamy je na połowę, w efekcie powinniśmy dostać 6 blach.

  7. Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę.

  8. Na jedną warstwę ciasta nakładamy warstwę kremu, zakrywamy kolejną warstwą ciasta.

  9. Na górze ciasta umieszczamy „chmurki” z białego lukru, ozdabiając nimi całą powierzchnię tortu.

  10. TORT Z PANDĄ

  • Składniki do ciasta:

  • 400g mąki pszennej

  • 250g masła

  • 150g cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • barwniki spożywcze (kolor czarny, biały, zielony)

  • Składniki do kremu:

  • 400g mascarpone

  • 200g cukru pudru

  • 200ml śmietanki kremówki

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i wanilią.

  2. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną.

  4. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część zabarwiamy na czarno, drugą na biało, a trzecią na zielono.

  5. Każdą część wylewamy do osobnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.

  6. Gdy ciasta ostygną, przekrawamy je na połowę, w efekcie powinniśmy dostać 6 blach.

  7. Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę.

  8. Na jedną warstwę ciasta nakładamy warstwę kremu, zakrywamy kolejną warstwą ciasta.

  9. Na górze ciasta umieszczamy „pandę” z ciasta migdałowego, czarnego lukru i cukru pudru.

  10. TORT Z KLOCKAMI LEGO

  • Składniki do ciasta:

  • 300g mąki pszennej

  • 200g cukru

  • 200g margaryny

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • barwniki spożywcze (kolory żółty, niebieski, zielony, czerwony)

  • Składniki do kremu:

  • 500g mascarpone

  • 200g cukru pudru

  • 300ml śmietanki kremówki

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią.

  2. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną.

  4. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Jedną część zabarwiamy na żółto, drugą na niebiesko, trzecią na zielono, a czwartą na czerwono.

  5. Każdą część wylewamy do osobnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.

  6. Gdy ciasta ostygną, przekrawamy je na połowę, w efekcie powinniśmy dostać 8 blach.

  7. Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę.

  8. Na jedną warstwę ciasta nakładamy warstwę kremu, zakrywamy kolejną warstwą ciasta.

  9. Na górze ciasta układamy różnokolorowe kostki z masy cukrowej.

  10. TORCIKOWE WIERZBYKI

  • Składniki do ciasta:

  • 100g mąki pszennej

  • 100g cukru

  • 50g kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • Składniki do kremu:

  • 500g mascarpone

  • 200g cukru pudru

  • 300ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • barwniki spożywcze (kolor niebieski, różowy)

  • Składniki do dekoracji:

  • biszkopty

  • kuleczki czekoladowe

  • mini beziki

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka oddzielamy na białka i żółtka.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Żółtka ucieramy z kakao.

  3. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

  4. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

  5. Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na połowę, w efekcie powinniśmy dostać 2 blachy.

  6. Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę i wanilię.

  7. Pomalujemy kremem wierzbyki z biszkoptów (2 wierzbyki z jednego biszkopta), układając je na się na przemian.

  8. Wierzbyki dekorujemy kulkami czekoladowymi, malymi bezikami oraz barwionym na niebiesko lub różowo kremem.

  9. TĘCZOWY TORT

  • Składniki do ciasta:

  • 400g mąki pszennej

  • 300g cukru

  • 250g masła

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • barwniki spożywcze (kolor niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)

  • Składniki do kremu:

  • 500g mascarpone

  • 200g cukru pudru

  • 300ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i wanilią.
  2. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną.
  4. Ciasto dzielimy na pięć równe części. Każdą część zabarwiamy na inny kolor: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
  5. Każdą część wylewamy do osobnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor.
  6. Gdy ciasta ostygną, przekrawamy je na połowę, w efekcie powinniśmy dostać 10 blach.
  7. Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietankę i wanilię.
  8. Na jedną warstwę ciasta nakładamy warstwę kremu, zakrywamy kolejną warstwą ciasta.
  9. Cały tort pokrywamy kremem, zdobiąc wierzch kolorowymi posypkami.

Torty urodzinowe dla dzieci to nie tylko słodki wypiek, ale i wyraz naszej kreatywności i miłości. Przygotowanie takiego wypieku to doskonały sposób na spędzenie czasu z dzieckiem, a efekt końcowy gwarantuje uśmiech na twarzach gości oraz solenizanta. Przepisy na torty urodzinowe są bardzo różnorodne, warto eksperymentować i dodawać do swojego wypieku coś wyjątkowego i kreatywnego.