kwi 19, 2022
TORT URODZINOWY DLA DZIEWCZYNEK: PRZEPISY NA KREATYWNE I BAJECZNE WYPKI
Planowanie urodzin dla dziecka to zawsze stresujące wyzwanie. Trzeba wybrać dekoracje, prezenty i najlepszy tort urodzinowy. Dla wielu dziewczynek tort to marzenie spełnione, dlatego warto zadbać, aby był on nie tylko smaczny, ale również bajecznie wyglądający. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na kreatywne i cudownie wyglądające wypieki na specjalne okazje.
- TORT Z BISZKOPTAMI I OWOCAMI
Biszkopt to klasyczna baza dla wielu tortów, ale można go urozmaicić dodając owoce i tworząc fantastyczne kształty. Do wykonania biszkoptu potrzebujemy:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka oddzielamy i białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek, mieszając łyżką delikatnie, aby nie zbić piany. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 45 minut w temp. 180C.
Następnie tort kroimy na 3 blaty i układamy na nich owoce np. truskawki, maliny, kiwi czy brzoskwinie. Każdy blat smarujemy bitą śmietaną i układamy kolejny. Wierzch dekorujemy owocami lub bitą śmietaną.
- TORT Z CZEKOLADĄ I DOWOZEM
Dzieci uwielbiają torty z czekoladą, dlatego proponujemy przepis na tort czekoladowy z kremem i dowozem czekoladowych róż. Do wykonania tortu potrzebujemy:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- Dowóz czekoladowych róż
Jajka ubijamy z cukrem na biało. Czekoladę rozpuszczamy na parze i dodajemy do masła, mieszając na gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajka i cukier puder. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 45 minut w temp. 180C.
Kiedy ciasto ostygnie, dekorujemy je kremem i układamy na nim czekoladowe róże. Można również dodać owoce lub posypać tort cukrem pudrem.
- PAVLOVA Z OWOCEM PASJI
Pavlova to ulubiony wypiek Australijek, ale sprawdzi się również jako tort urodzinowy dla dziewczynki. Do wykonania pavlovy potrzebujemy:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany 36%
- Owoce np. owoce słonecznika i truskawki
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz ocet i ekstrakt waniliowy. Ciasto nakładamy formie w kształcie spodka i pieczemy 45 minut w temp. 180C. Po upieczeniu tort zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną i układamy owoce. Można również dodać kolorowe posypki.
- TORT Z KREMOWYM KREMEN
Kremówki to klasyk polskiej kuchni. Można je jednak wzbogacić i stworzyć pyszny tort. Do wykonania tortu kremówkowego potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 600 ml śmietany 36%
- 3 cukry waniliowe
- 200 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Ciasto francuskie pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Mieszamy.
Gotowe ciasto przekrawamy na dwa blaty, które smarujemy kremem. Na wierzchu układamy kolejny blat i smarujemy go resztą kremu.
- TORT PIERWSZY RAZ W SZKOLE
Gdy dziecko idzie do szkoły, na pewno marzy o wspaniałym tortu na swoje urodziny. Polecamy tort w kształcie zeszytu. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 2 ciasta biszkoptowego w kształcie kwadratu
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 3 cukry waniliowe
- Rozpuszczalną kawę i kakao
- Pisaki jadalne
Ser mascarpone mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Ciasta biszkoptowe przekrawamy na pół i smarujemy kremem. Następnie układamy na siebie i smarujemy kolejną warstwą kremu.
Na wierzchu ciasta przeciskamy przez krateczkę mieszankę kakao i kawy, dzięki czemu powstanie kształt zeszytu. Na końcu dekorujemy pisakami jadalnymi.
Podsumowanie
Tworzenie tortów to doskonała zabawa, która może być świetnym pomysłem na spędzenie czasu z dzieckiem. Powyższe przepisy to jedynie wierzchołek góry lodowej, dlatego warto poszukać więcej inspiracji i stworzyć bajeczny tort urodzinowy, który zostanie zapamiętany na długo.
Najnowsze komentarze