lip 20, 2020
TAKI PRZEPIS CHCIAŁBYŚ JEŚĆ CODZIENNIE! INDYWIDUALNE WARSTWY ZARÓWNO W SMAKU, JAK I W KOLORZE DOPEŁNIONE ŚWIEŻYMI SKŁADNIKAMI ORAZ SOSEM GYROS – TO KANAPKA, KTÓRĄ NIGDY PRZEDTEM NIE JADŁEŚ!
Potrzebne składniki:
- mieszanka sałat (różne rodzaje)
- pomidory koktajlowe
- cebula czerwona
- ogórek
- papryka (kolorowa)
- mięso gyros (można kupić już gotowe, lub zrobić samemu)
- pita lub chleb tortilla
- papryczki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj mięso gyros – na patelni podsmaż mięso, dodając przyprawy (np. garam masalę, oregano, czosnek w proszku), 2 łyżki oleju i wodę. Mieszaj, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
-
Przygotuj warstwy sałatki: na dno misy lub miski umieść mieszankę sałat, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ogórki, pomidory koktajlowe, cebulę czerwoną i pokrojoną w paski paprykę.
-
Na wierzchu dodaj już przygotowane mięso gyros, dokładając do niego plasterki cebuli i paprykę.
-
Wierzch sałatki pokryj kilkoma plastrami tortilli lub pitą, aby cała sałatka była spięta spodem. Możesz też pokroić pieczywo na paski i ułożyć je w formie kratki.
-
Całość polej sosem gyros, którego smak zagwarantuje naprawdę wyjątkowy efekt.
Jak podać sałatkę:
Sałatkę warstwową gyros podaję najlepiej od razu po przygotowaniu, aby alkohol nie zepsuła złotego smaku i konsystencji. Podkreśl swój wypiek grubości ułożeniem zadrapanego papieru do pieczenia. Przed nałożeniem sałatki wyrób specjalne schody dla każdego gościa i pozwól im zmontować danie samemu! Taka forma serwowania zrobi wrażenie!
Najnowsze komentarze