mleczmasz Bydgoszcz

Sałatka warstwowa gyros: prosty i sycący przepis na kolorowe danie

Sałatka warstwowa gyros: prosty i sycący przepis na kolorowe danie

lip 20, 2020

TAKI PRZEPIS CHCIAŁBYŚ JEŚĆ CODZIENNIE! INDYWIDUALNE WARSTWY ZARÓWNO W SMAKU, JAK I W KOLORZE DOPEŁNIONE ŚWIEŻYMI SKŁADNIKAMI ORAZ SOSEM GYROS – TO KANAPKA, KTÓRĄ NIGDY PRZEDTEM NIE JADŁEŚ!

Potrzebne składniki:

  • mieszanka sałat (różne rodzaje)
  • pomidory koktajlowe
  • cebula czerwona
  • ogórek
  • papryka (kolorowa)
  • mięso gyros (można kupić już gotowe, lub zrobić samemu)
  • pita lub chleb tortilla
  • papryczki chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mięso gyros – na patelni podsmaż mięso, dodając przyprawy (np. garam masalę, oregano, czosnek w proszku), 2 łyżki oleju i wodę. Mieszaj, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

  2. Przygotuj warstwy sałatki: na dno misy lub miski umieść mieszankę sałat, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ogórki, pomidory koktajlowe, cebulę czerwoną i pokrojoną w paski paprykę.

  3. Na wierzchu dodaj już przygotowane mięso gyros, dokładając do niego plasterki cebuli i paprykę.

  4. Wierzch sałatki pokryj kilkoma plastrami tortilli lub pitą, aby cała sałatka była spięta spodem. Możesz też pokroić pieczywo na paski i ułożyć je w formie kratki.

  5. Całość polej sosem gyros, którego smak zagwarantuje naprawdę wyjątkowy efekt.

Jak podać sałatkę:

Sałatkę warstwową gyros podaję najlepiej od razu po przygotowaniu, aby alkohol nie zepsuła złotego smaku i konsystencji. Podkreśl swój wypiek grubości ułożeniem zadrapanego papieru do pieczenia. Przed nałożeniem sałatki wyrób specjalne schody dla każdego gościa i pozwól im zmontować danie samemu! Taka forma serwowania zrobi wrażenie!