mar 28, 2020
Domowe dania kuchni włoskiej to nie tylko pizza i spaghetti. Warto wypróbować też nieco bardziej wyszukane smaki, które z pewnością podbiją podniebienia Twoich gości. Ravioli, risotto i panna cotta to doskonałe propozycje na kolację we włoskim stylu.
- Ravioli – włoski pieróg
Ravioli to znakomity włoski pieróg, który można przygotować w kilku wersjach smakowych. Najczęściej wypełnia się go mięsem, serem, szpinakiem lub warzywami, a następnie podaje z aromatycznym sosem pomidorowym. Jak to zrobić?
- Pierwszym etapem jest przygotowanie farszu. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy cebulę, czosnek oraz odpowiednią ilość przypraw. Wymieszaj wszystko dobrze razem.
- Następnie, przygotuj ciasto na pierogi. Jajka, mąkę i solę zamieszaj w jednolitą masę, którą następnie musisz rozwałkować na cienki placek, używając wałka do ciasta.
- Na ciasto nakładamy położone przy odstępach farsz i przykrywamy drugą warstwą ciasta.
- Teraz robimy ravioli wykorzystując specjalną foremkę do pierogów, która wycina pojedyncze kieszenie.
- Gotujemy w osolonym wrzątku aż ravioli wypłyną na powierzchnię.
- Risotto – przepyszne danie ryżowe
Risotto to wyborne danie z ryżem, którego można używać praktycznie z dowolnymi dodatkami. Najpopularniejsze są risotto z grzybami, z kurczakiem lub z owocami morza. Jak przygotować tą potrawę we własnej kuchni?
- W garnku rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy posiekaną cebulę.
- Następnie dorzucamy do garnka ryż, który należy smażyć na złoty kolor.
- Kiedy ryż już się upraży, dolej jedną szklankę bulionu warzywnego lub mięsnego.
- W trakcie gotowania, warto co jakiś czas mieszając dodawać po jednej szklance bulionu.
- Kiedy ryż będzie idealnie gotowany, dodajemy do niego ulubione dodatki – mięso, owoce morza, grzyby itp.
- Panna cotta – delikatny deser
Panna cotta to włoski deser o lekkiej, delikatnej konsystencji, zrobiony na bazie śmietanki. Tradycyjnie podaje się ją z owocami lub syropem klonowym. Jakie będą potrzebne składniki do przygotowania panna cotta?
- W garnku podgrzewamy śmietankę, cukier oraz przyprawę – wanilię.
- Kiedy składniki się połączą, dodajemy sproszkowaną żelatynę oraz kilka kropel soku z cytryny.
- Mieszamy razem jeszcze lekko i wlewamy do naczyń.
- Gotowe danie można włożyć na 2-3 godziny do lodówki aż zetnie się w żądaną konsystencję.
Podsumowanie
Włoska kuchnia to nie tylko narodowe danie, jakim jest pizza. Ravioli, risotto i panna cotta to kolejne propozycje poszerzenia kulinarnej wiedzy o włoskich specjałach. Przygotowanie w domu tych smakołyków nie jest skomplikowane i z pewnością zaskoczy Twoich gości, dzięki różnorodnym, pysznym smakom.
Najnowsze komentarze