maj 16, 2021
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmuszonych jest do stosowania diety bezglutenowej i bezlaktozowej. Niezależnie od powodu, jaki do tego prowadzi, warto pamiętać, że cieszenie się dobrymi smakami i słodkościami nie jest niemożliwe.
Oto najlepsze przepisy na desery bezglutenowe i bez laktozy:
- DESER Z PIASTRAKIEM – SŁODKOŚĆ, KTÓRA PMOŻE STAW MIMO WYRZECZEŃ
Deser z piastaakiem to połącznie chrupiącego ciastka z kremem na bazie mleka sojowego lub migdałowego. Ciastka możemy wypiekać samodzielnie lub kupić gotowe. Do kremu dodajmy miazgę z wanilii i syrop klonowy. Wierzch deseru możemy udekorować orzechami, owocami leśnymi lub kawałkami czekolady bezglutenowej.
- PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM KOKOSOWYM I JAGODAMI GOJI – DESER SNADZONY, ZE SZCZEGÓŁOWYM PRZEPISAMI
Do miseczki wrzucamy płatki owsiane i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość zostawiamy na kilka minut, aby płatki nasiąkły. Dodajemy jagody goji i garść deserowych orzechów. Płatki owsiane możemy zastąpić innymi płatkami bezglutenowymi, np. ryżowymi lub jaglanymi.
- TRUSKAWKOWY MOUSE – NADZIEWANY NAJKGORSZYM KAWAŁKAMI TRUSKAWKEI I KOKOSEM
Truskawki blendujemy wraz z mlekiem kokosowym i syropem agawy. Do tego dodajemy żelatynę bezsmakową i ubitą na sztywno pianę z białek jajek. Masę studzimy w lodówce przez ok. 3 godziny i podajemy w szklanych miseczkach. Na wierzch możemy dodać najlepsze kawałki truskawek lub posypać kokosem.
- BROWNIE Z FASOLI – BEZGLUTENOWE CIASTO NA ZACHWYT WSZYSTKICH
Puszka czerwonej fasoli możę stać się podstawą bezyglutenowego browine. Do fasoli dodajemy kakao, masło orzechowe, syrop klonowy, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Cisto pieczemy w foremce w piekarniku przez ok. 20 minut. Na wierzchu możemy udekorować polewą z gorzkiej czekolady i orzechami.
- LODY Z OWOCAMI – DESER DZIECIĘCY Z POWYSZYM SZCZEGÓWOWYM PRZEPISAMI
Do miski blendera wrzucamy mrożone owoce (np. truskawki, borówki, maliny), mleko kokosowe lub mleko ryżowe, syrop klonowy i kilka kropel soku z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli koktajl staje się zbyt gęsty, dodajemy doskonałej jakości wody mineralnej. Całość możemy przełożyć do pojemnika na lody i podawać z kawałkami sosnowych orzechów.
Podsumowanie:
Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa nie jest już takim kłopotem, jak kiedyś, gdy trudno było znaleźć odpowiednie składniki. Dzisiaj na rynku dostępnych jest wiele rzeczy, które umożliwią nam cieszenie się smacznymi daniami i deserami. Warto poeksperymentować z różnymi składnikami i zaskakiwać bliskich niesztampowymi wypiekami bezglutenowymi i bezlaktozowymi.
Najnowsze komentarze