sty 26, 2022
W dzisiejszych czasach wiele osób boryka się z nietolerancją laktozy i glutenu. Dlatego też, coraz więcej ludzi stopniowo zaczyna eliminować te składniki z diety. Jednak, wiele osób nie wie jakie przepisy na desery bezglutenowe i bez laktozy są najlepsze. W niniejszym artykule podpowiedzimy Wam kilka pysznych i zdrowych propozycji przepisów, które z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi.
- Czekoladowe avocado brownies
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- ½ szklanki mąki bezglutenowej
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Awokado rozgnieć na gładką masę w misce, a następnie dodaj pozostałe składniki.
-
Wymieszkaj dokładnie, a następnie przełóż do tortownicy.
-
Piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch zacznie się rozwarstwiać.
-
Kokosowe ciasteczka bezglutenowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- ½ szklanki płatków kokosowych
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
W misce wymieszaj suche składniki.
-
Następnie dodaj jajko, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
-
Wymieszaj dokładnie, a następnie formuj kulki i układaj na blasze.
-
Piecz przez około 15 minut, aż ciasteczka się zrumienią.
-
Bezglutenowy sernik z tofu i malinami
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego (ok. 400g)
- 1 opakowanie serka waniliowego bez laktozy
- 250 g malin
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki bezglutenowej
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
W misce wymieszaj tofu, serek waniliowy, mąkę bezglutenową, sok z cytryny oraz syrop klonowy.
-
Dolej masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.
-
Następnie przenieś masę do tortownicy i ułóż na wierzchu maliny.
-
Piecz przez około 35-40 minut, aż sernik lekko zbrązowieje.
-
Pudding chia z malinami i migdałami
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- 100 g malin
- garść migdałów
- 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj dokładnie.
-
Następnie przełóż do szklanek i wstaw na minimum na godzinę do lodówki.
-
Przed podaniem udekoruj migdałami.
-
Bezglutenowe ciasto z jogurtem i jagodami
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka jogurtu kokosowego
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
- Następnie dodaj jajko, olej roślinny oraz jogurt kokosowy.
- Wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż ciasto na formę piekarniczą.
- Na wierzchu ułóż jagody.
- Piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto zyska złoty kolor.
Podsumowując, powyższe przepisy na desery bezglutenowe i bez laktozy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dlatego też, warto zastosować je do codziennej diety i cieszyć się ich bogatym smakiem bez obaw o składniki, które naszym organizmom nie służą.
Najnowsze komentarze