mar 10, 2020
Turcja to kraj, który zasłynął nie tylko swą kulturą i pięknymi krajobrazami, ale też wyborną kuchnią. Dania z turkusem w roli głównej cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. W tym artykule przedstawiamy najlepsze przepisy na dania kuchni tureckiej: kebaby, baklava, hummus.
Przepisy na kebaby
Kebab to danie, które każdy kojarzy z Turcją. To danie, które składa się z mięsa, warzyw, a czasem i owoców. Oto najlepsze przepisy na kebaby:
- Kebab mielony:
- 500g mięsa mielonego
- świeża mięta i kolendra
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Mięso zmielić, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz posiekaną miętę i kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ponownie wymieszać. Formować mięso w długi, wąski kształt. Smażyć na oleju na złoty kolor.
- Kebab z kurczaka:
- 500g mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól i pieprz
- łyżka masła
Mięso pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Szaszłyki ułożyć na blasze i do każdego dodać trochę masła. Piec w piekarniku ok. 20 minut, lub grillować przez ok. 10 minut.
Przepisy na baklavę
Baklava to turecka słodycz, która składa się z cienkich plastrów ciasta filo i mielonych orzechów. Oto przepisy na baklavę:
- Baklava z orzechami laskowymi:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 500g orzechów laskowych
- 200g masła
- 1 łyżka cukru
- ekstrakt z wanilii
Orzechy mielimy, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ciasto filo kroimy na mniejsze kawałki i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Nakładamy na siebie po 5-6 warstw, każdą z orzechami. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciasta, którą posypujemy cukrem i lekko dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia.
- Baklava z miodem:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 100g orzechów włoskich
- 100g migdałów
- 100g pestek dyni
- 100g miodu
- 100g masła
Orzechy, migdały i pestki dyni mielimy na małą grubość. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Gotujemy, a następnie łączymy z orzechami. Ciasto filo kroimy na mniejsze kawałki, smarujemy rozpuszczonym masłem i nakładamy na siebie po 5-6 warstw. Na wierzch nakładamy warstwę z orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przepis na hummus
Hummus to pasta z ciecierzycy, która idealnie pasuje do wiele potraw. Oto przepis na hummus:
- 400g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki tahini
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki wody
Ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy tahini, sól, pieprz, oliwę oraz wodę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem lub jako dip do warzyw. Hummus można również udekorować pokrojoną natką pietruszki lub papryką.
Podsumowanie
Kuchnia turecka to połączenie orientalnych smaków i aromatów. Kebaby, baklava i hummus to jedne z najbardziej popularnych dań, które kochają ludzie na całym świecie. W tym artykule przedstawiliśmy przepisy na te dania, które można łatwo przygotować w domu. Próbujcie i cieszcie się smakiem Turcji!
Najnowsze komentarze