lip 18, 2020
Meksykańska kuchnia to bogactwo smaków i aromatów, które przyciągają fanów pikantnych potraw z całego świata. W artykule przedstawimy najlepsze przepisy na trzy popularne dania meksykańskie: tacos, nachos i guacamole.
Przygotowanie doskonałej meksykańskiej potrawy zaczyna się od dobrego wyboru składników. Najlepiej wybierać świeże i jakościowe produkty, a następnie zastosować odpowiednie połączenie przypraw. Każde danie powinno być aromatyczne, pikantne, a zarazem zrównoważone w smaku.
- Tacos
Tacos to meksykańska przystawka, która zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Składniki do tacos to: kawałki mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina), cebula, papryka, kukurydza, fasola, dobrej jakości sos salsa i tortille. Tacos można podawać z pikantnym guacamole lub świeżą sałatką.
Najlepsze przepisy na tacos:
- Tacos z kurczakiem i kukurydzą
- Tacos z wołowiną i cebulą
- Tacos z bezmięsnym farszem z fasoli i papryki
- Nachos
Nachos to idealna przekąska do filmowego seansu w domu, pikników lub spotkań towarzyskich. Nachos to chipsy z tortilli, podawane z różnymi sosami, mięsem, kawałkami papryki, kukurydzą i fasolą. Nachos świetnie smakują też z guacamole.
Najlepsze przepisy na nachos:
- Nachos z mięsem mielonym i kukurydzą
- Nachos z wędzonym kurczakiem i papryką
- Nachos z bezmięsnym farszem z fasoli, papryki i kukurydzy
- Guacamole
Guacamole to jednocześnie przystawka oraz sos, który dodaje pikantnego smaku do każdego dania meksykańskiego. Do przygotowania guacamole trzeba zmielić awokado, dodać cebulę, pomidory, chili, sok z limonki oraz sól. Całość mieszamy i już sięgać po tortille.
Najlepsze przepisy na guacamole:
- Klasyczne guacamole
- Guacamole z gruszką i cynamonem
- Guacamole z krewetkami i kolendrą
Meksykańska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, które warto poznać i spróbować. Nie dajmy się zwabić fast foodowym wersjom meksykańskich przysmaków i przygotujmy je samodzielnie, korzystając z najlepszych i najprostszych przepisów. Smacznego!
Najnowsze komentarze