cze 10, 2021
Kuchnia marokańska znamienita jest smakiem, zapachem i kolorami, które odzwierciedlają bogactwo miejscowej kultury i historii. Jedne z najbardziej znanych dań kuchni marokańskiej to tajine, couscous i baklava. Poniżej przedstawiamy kilka najlepszych przepisów na te kultowe dania.
Tajine – marokańskie danie z aromatycznymi przyprawami
Tajine to potrawa z mięsa (najczęściej jagnięcego), warzyw i aromatycznych przypraw, gotowana w glinianym rondlu (tj. tajine). Aromatyczne przyprawy, takie jak kumin, kurkuma, kolendra i cynamon, nadają tajine wyjątkowy smak i zapach. Oto przepis na podstawową wersję tajine z jagnięciną:
Składniki:
- 500g mięsa jagnięcego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kuminy
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej w tajine i usmaż cebulę i czosnek
- Dodaj mięso i usmaż na złoty kolor.
- Dodaj warzywa i wszystkie przyprawy. Przemieszaj.
- Dolej wodę lub bulion mięsny.
- Zacznij gotować tajine na wolnym ogniu przez około godzinę lub do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Podawaj tajine z chlebem lub kaszą kuskus.
Couscous – tradycyjne danie, które rozgrzewa w chłodne wieczory
Couscous to danie z tradycyjnej kuchni marokańskiej, składające się z mąki z pszenicy durum z dodatkiem warzyw (np. marchwi, cebuli, suszonej moreli) i mięsa lub ryb. Dziś couscous to także wegetariańska propozycja, która świetnie smakuje bez mięsa. Przygotowanie couscous jest proste, a smakuje wyśmienicie. Oto przepis na wegetariańską wersję couscous:
Składniki:
- 1,5 szklanki suchego couscousu
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki suszonej moreli
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotuj couscous. Wymieszaj go z czterema szklankami wrzącej wody. Przykryj talerzem i odstaw na 10 minut.
- W osobnym garnku usmaż na oleju cebulę, marchew i paprykę, aż zmiękną. Następnie dodaj suszone morele, przyprawy i 1 szklankę wody. Wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Na suchej patelni obsmaż płatki migdałów, aż lekko się zarumienią.
- Dodaj usmażone warzywa oraz siekaną natkę pietruszki do couscous. Wymieszaj i podaj na talerzu. Posyp płatkami migdałów na wierzchu.
Baklava – słodka przystawka dla łasuchów
Baklava to tradycyjne danie kuchni marokańskiej, które docenią wszystkie osoby lubiące słodkie przysmaki. Baklava to ciasto z placków filo, przełożone orzechami z dodatkiem syropu z cukru. Smakuje wyjątkowo lekko i to dodatkowo przyciąga jej miłośników. Oto prosty przepis na marokańską baklavę:
Składniki:
- 1 opakowanie placków filo
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj na drobno i wymieszaj z cynamonem.
- Placki filo podziel na pół i posmaruj olejem każdą połowę.
- Układaj kolejne placki jedn na drugiego, każdy z chwilą podniesienia natryskaj olejem.
- Na ostatnią warstwę posyp posiekane orzechy.
- Blaszki ciasta dokładnie zlej olejem, a następnie naciń miejsca, w których ma być krojona baklava (najlepiej w kierunku ukośnym).
- Piecz baklavę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
- Syrop: cukier, miód i wodę zagrzej, mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Daj syropowi ostygnąć.
- Wylej syrop na gorącą baklavę, tak aby zalał wszystkie kawałki.
- Zostaw do ostygnięcia baklavę i podawaj na talerzu.
Podsumowanie
Kuchnia marokańska jest pełna kolorów, zapachów i smaków. Tajine, couscous i baklava to tylko niektóre z tradycyjnych dań, które ciągle zachwycają nas swoim smakiem. Te przepisy to tylko podstawy, możliwości jest wiele więcej. Kuchnia marokańska to naprawdę piękna i fascynująca podróż kulinarną!
Najnowsze komentarze