lis 26, 2021
Kuchnia indyjska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych na świecie. Charakteryzuje się ona bogactwem smaków, aromatów i kolorów, które pochodzą z zastosowania dużej ilości przypraw i ziół. W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci najlepsze przepisy na dania kuchni indyjskiej, jakimi są curry, biryani i naan. Podpowiemy, w jaki sposób przygotować te potrawy, aby były przepyszne i aromatyczne.
- Curry – zastosowanie przypraw i warzyw
Curry to danie, które składa się z mięsa lub warzyw, przypraw i mleczka kokosowego lub jogurtu. Najlepsze curry jest takie, które pochodzi z regionu Kerali, gdzie kucharze stosują wiele przypraw i aromatycznych ziół, takich jak kurkuma, kardamon, anyż czy kolendra. Aby przygotować idealne curry, należy zwrócić uwagę na stosunek przypraw do mięsa lub warzyw.
Najlepsze kroki do przygotowania curry:
- Na początku należy rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojone w kostkę warzywa lub mięso.
- Następnie należy dodać przyprawy, takie jak kurkuma, kumin, kardamon, anyż, cynamon czy kolendra. Przyprawy należy poddusić razem z mięsem lub warzywami na patelni przez kilka minut, aby zetliły się z nimi i uwolniły swoje aromaty.
- Dodajemy mleczko kokosowe lub jogurt do patelni i gotujemy, aż curry stanie się gęste. Możemy też dodać gamb
Najnowsze komentarze