lip 22, 2021
Dania kuchni chińskiej to zawsze dobry wybór, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości lub spróbować czegoś nowego. W tym artykule przedstawimy najlepsze przepisy na popularne dania kuchni chińskiej: smażony makaron oraz kaczkę po pekińsku.
Smażony makaron – przepis
Smażony makaron to jedno z najchętniej wybieranych dań kuchni chińskiej. Jest zdrowy, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Aby przygotować smażony makaron, będziesz potrzebował:
- 400 g makaronu
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 2 marchewki, pokrojone w słupki
- 1 papryka, pokrojona w słupki
- sos sojowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie smażonego makaronu krok po kroku:
-
Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
-
Na patelnię wylej olej i rozgrzej.
-
Dodaj imbir i czosnek i smaż przez około 30 sekund.
-
Dodaj cebulę, marchew i paprykę i smaż przez około 5 minut.
-
Dodaj do warzyw makaron, polej sosem sojowym i smaż przez kolejne 5 minut.
-
Posyp makaron pieprzem i solą, wymieszaj i smaż jeszcze przez około minutę.
Smażony makaron najlepiej smakuje z dodatkiem warzyw, ale można też dodać mięso lub tofu.
Kaczka po pekińsku – przepis
Kaczka po pekińsku to jedno z najlepszych dań kuchni chińskiej. Jest to również jedno z bardziej wymagających dań, ale efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Aby przygotować kaczkę po pekińsku, będziesz potrzebował:
- 1 kaczka, o wadze około 2 kg
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1/2 filiżanki miodu
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kaczki po pekińsku krok po kroku:
-
Usuń skórę z kaczki i zalej gotującą się wodą.
-
Dodaj do garnka plasterki imbiru i ząbki czosnku.
-
Gotuj kaczkę przez około 20 minut.
-
Usuń kaczkę z garnka i dokładnie ją osusz.
-
Wymieszaj cukier, sok z cytryny, sos sojowy, sherry, pieprz i sól.
-
Posmaruj skórę kaczki powstałym sosem.
-
Piecz kaczkę w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
-
Wymieszaj bulion drobiowy, miód i cukier puder.
-
Gotuj mieszankę przez około 10 minut i podawaj jako sos do kaczki po pekińsku.
Podsumowanie
Kuchnia chińska oferuje wiele smacznych, zdrowych i łatwych w przygotowaniu dań. W tym artykule przedstawiliśmy dwa przepisy: smażony makaron oraz kaczkę po pekińsku. Oba dania są smaczne, sycące i świetnie sprawdzą się podczas każdej okazji. Zachęcamy do wypróbowania tych przepisów w domowym zaciszu!
Najnowsze komentarze