paź 30, 2020
Jajko na miękko – idealny dodatek do wielu dań, ale czy zawsze nam wychodzi? W tym artykule przedstawimy proste wskazówki i czas gotowania, aby uzyskać idealne jajko na miękko.
I. Wymagane narzędzia
- garnek
- woda
- jajka świeże lub lekko schłodzone
- łyżka
II. Jak gotować jajko na miękko – krok po kroku
- Przygotuj garnek i wlej do niego wodę, tak aby przykryła jajka.
- Postaw garnek na palniku i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.
- Delikatnie włoż jajka do gotującej się wody za pomocą łyżki.
- Gotuj jajka na miękko przez około 6 minut. Jeśli chcesz bardziej kruche jajko, pozostaw je w wodzie na około 7-8 minut.
- Kiedy upłynie czas, ostrożnie wyjmij jajka z wody na łyżce.
- Ustaw łyżkę z jajkiem na talerzu i delikatnie uderz w górną część skorupki jajka, aby ją lekko pęknąć.
- Ostrożnie usuń górną część skorupki jajka, aby wydobyć delikatne żółtko i białko.
III. Kilka ważnych wskazówek
- Pamiętaj, aby woda w garnku znacznie nie przyciemniała, ponieważ wówczas jajka mogą być bardziej związane i trudniejsze do oddzielania od skorupki.
- Jajka najlepiej ugotować bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Schłodzone jajka mogą czasem trudniej oddzielić się od skorupki.
- Świeże jajka są najlepsze do gotowania na miękko, ponieważ ich białka szybciej się zlepiają, a skorupka jest bardziej wytrzymała.
IV. Kilka sposobów, aby podać jajko na miękko:
- Na kawałkach tostów lub bagietki – możesz posmarować je masłem i dodać sól oraz pieprz.
- W sałatce – jajka na miękko idealnie się sprawdzą jako dodatek do sałatki z pomidorami lub cebulą.
- Z awokado – kiedy posiekasz awokado na kawałki i ułożysz na to jajko na miękko, uzyskasz bardzo zdrowe, sycące śniadanie.
- Na cieście – jeśli uwielbiasz jedzenie takie jak ciasto lub muffiny, dodanie do nich jajka na miękko to świetny pomysł.
V. Podsumowanie
Jajka na miękko to pyszny i prosty dodatek do wielu dań. Korzystając z powyższych wskazówek uzyskasz idealne, miękkie jajka, które będą się świetnie sprawdzać w różnych potrawach. Nigdy więcej zbyt tłustych jaj czy zbyt kruchych białek – dzięki tym prostym radom poznasz tajniki gotowania jajka na miękko!
Najnowsze komentarze