maj 6, 2020
Wegetarianizm staje się coraz popularniejszym stylem odżywiania. Zwolennicy tej diety odmawiają spożywania mięsa, ryb i owoców morza. Odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska może jednak zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Aby przygotować zdrowe i pożywne obiady na diecie wegetariańskiej, należy poznać kilka prostych zasad.
- Zwróć uwagę na źródła białka
Weganizm przeciwstawia się spożywaniu mięsa, które jest głównym źródłem białka w diecie standartowej. W związku z tym, osoby przestrzegające wegetariańskiej diety muszą uważać na swoje spożycie białka. W menu powinny znaleźć się produkty jak:
- ryż z fasolą
- sałatka z fasolką czerwoną
- hummus
- jajka i produkty z jajek np. omlet lub kluski z mąki jajecznej
- fasola, ciecierzyca, soczewica
- Włącz do diety warzywa i owoce
Aby zapewnić sobie prawidłową ilość witamin, składników mineralnych i błonnika, wegetarianie powinni jeść dużo warzyw i owoców. Mogą to być:
- zielone sałaty, rukola, szpinak
- gotowana marchewka, brokuł, kalafior
- papryka, pomidory, ogórki
- jabłka, banany, truskawki, jagody
-
Unikaj wysokoprzetworzonych produktów
Wegetarianizm nie oznacza, że można spożywać wyłącznie przetworzone produkty typu pièczarki w zalewie, pomidory w sosie. Zastosowanie produktów wysokoprzetworzonych w diecie może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia np. cukrzyca lub choroby serca. Dlatego warto wybierać naturalne, niesłodzone, niewysoko przetworzone produkty. -
Korzystaj z roślinnych źródeł tłuszczu
Tłuszcze są niezbędne dla organizmu, zarówno zwierzynie jak i roślinne. Ważne jednak, aby zamienić w diecie tłuste mięso na zdrowe roślinne źródła tłuszczu. Mogą to być:
- orzechy i nasiona (najlepiej niesłodzone i niesłone)
- awokado
- olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
- masło orzechowe
- Eksperymentuj z kuchnią
Aby nie nudzić się jednymi i tymi samymi daniami, warto eksperymentować z kuchnią i robić jedzenie bardziej zróżnicowane. Warto sprawdzić przepisy, które wykorzystują:
- ciecierzycę np. curry z ciecierzycą
- tofu – mieszankę sezamową z tofu
- fasolę – fasolowa zupa
Podsumowując, dieta wegetariańska może być bardzo zdrowa i urozmaicona, jeśli dostarczamy się do kilku prostych zasad. Najlepiej połączyć składniki białkowe, zdrowe źródła tłuszczu, warzywa i owoce i uniknąć przetworzonych produktów. A co najważniejsze, trzeba eksperymentować z kuchnią i nie bać się nowych rozwiązań.
Najnowsze komentarze