sie 12, 2021
Kuchnia meksykańska słynie z bogatego smaku i aromatu, a jej potrawy są jednymi z najbardziej popularnych na całym świecie. Jeśli chcesz zaprosić swoją rodzinę lub przyjaciół na pyszne danie z Meksyku, koniecznie wypróbuj przepisy na tacos, nachos i guacamole. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, jak przygotować te pyszne dania.
- Tacos – coś więcej niż popularne danie fast food.
Tacos to danie, które zna niemal każdy, ale tylko nieliczni wiedzą, jak przygotować je na własną rękę. Aby stworzyć idealne tacos, będziesz potrzebował:
- Tortilla – najlepiej z mąki kukurydzianej.
- Mielone mięso – możesz wybrać wołowinę lub kurczaka.
- Pyszny sos – najlepiej przygotować go na bazie pomidorów, z chili i cebulą.
- Dodatki – liście sałaty, plasterki pomidora, starty ser i guacamole.
Przygotowanie tacos jest bardzo proste. Na początek smaż mięso na patelni, a następnie dodaj sos. Podgrzej tortille na małej patelni i ułóż na nich mięso. Na końcu dodaj dodatki i zwiń w kształt tacos. Daj się ponieść kreatywności i włóż do środka ulubione dodatki, np. ostry sos, świeże jalapeno lub kawałki awokado.
- Nachos -idealne na imprezę.
Nachos to kolejne danie kuchni meksykańskiej, które świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. Aby zrobić pyszne nachos, potrzebujesz:
- Tortilla chips – najlepiej z mąki kukurydzianej
- Mielone mięso – znowu możesz wybrać wołowinę lub kurczaka lub użyć wieprzowiny.
- Sos – najlepiej zrobiony na bazie salsy pomidorowej i ostrego chilli.
- Ser – starty kilka minut przed podaniem, aby się dobrze rozpuścił.
- Dodatki – cebula, papryka, liście sałaty i guacamole.
Aby przygotować nachos, należy na początek ułożyć chipsy na blasze do pieczenia. Następnie posyp je mięsem, a na wierzchu upewnij się, że na całej powierzchni jest sos i starty ser. Piecz w piekarniku, aż ser jest dobrze rozpuszczony i lekko złoty. Wymieszaj pozostałe dodatki i podawaj od razu, z sosami i guacamole na boku.
- Guacamole – doskonały jako przekąska lub dodatek do tacos i nachos.
Guacamole to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej i z powodów! Jest to doskonałe danie jako przekąska lub dodatek do tacos i nachos. Do jego przygotowanie będziesz potrzebował:
- Awokado – najlepiej jedno dojrzałe i miękkie.
- Cebula – jedna, średniej wielkości.
- Pomidory – dwa, pokrojone w kostkę.
- Sól i pieprz – do smaku.
- Limonka – do trzymania guacamole świeżego.
Przygotowanie guacamole jest dość proste. Po pierwsze, obierz i rozgnieć awokado w misce. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, sól i pieprz. Wymieszaj i skrop sokiem z limonki, aby uniknąć oksydacji i utrzymania świeżości.
- Najlepszy przepis na tacos z mięsem wołowym.
Jeśli szukasz przepisu na tacos, który zachwyci Twoich gości, spróbuj przygotować wersję z mięsem wołowym. Będziesz potrzebował:
- 500 g mięsa wołowego do mielenia, już ugotowanego i przestudzonego.
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
- 1/2 cebuli, posiekanej.
- 1/2 papryki, posiekanej.
- 1 łyżka soku z limonki.
- 1 łyżeczka soli.
- 1 łyżeczka chili w proszku.
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
- Cienko pokrojona sałata, pomidory i starty ser, do podania.
W małej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i paprykę. Smaż przez 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj już ugotowane mięso i przyprawy. Całość mieszaj, aż mięso jest dobrze przestudzone. W międzyczasie, składniki na tacos: tortillis, sałatę, pomidory i ser ułóż na oddzielnej misce lub talerzu. Dodaj do nich mięso i podaj od razu.
- Sekrety pysznych nachos – spraw, aby były najlepsze.
Przekąski do picia, filmy i wieczory filmowe – komu nie przeszło to przez myśl? Nachos to jeden z niewielu przysmaków, które są doskonałą towarzyszącą dla tych wieczorów. Oto kilka sekretów, aby Twoje nachos były najlepsze:
- Tortilla chips najlepiej jest podgrzać przez kilka minut w piekarniku przed dodaniem mięsa i sera. To uniemożliwi Twoim nachos stanie sie wilgotne od mięsa i sosu.
- Im więcej warstw, tym lepiej! Umieszczając różne warstwy mięsa, sera i sosów, możesz stworzyć glut naręcza na dowolnej imprezie.
- Najlepiej dodawać sosy do nachos od razu po wyciągnięciu z piekarnika, a nie zbyt wcześniej. Deszcz salsy lub guacamole może sprawić, że chipsy wkrótce się nasączą, a wrażenia smakowe zostaną zredukowane do zera.
Wniosek
Kuchnia meksykańska nadal pozostaje jedną z ulubionych wśród wielu ludzi, a tacos, nachos i guacamole to idealne przykłady potraw, które zawsze się sprawdzą. Z pewnością po przyrządzeniu smacznych posiłków z Meksyku, poczujesz się jak w samym centrum Tuluzy lub Cancun.
Najnowsze komentarze