mleczmasz Bydgoszcz

Przepisy na domowe dania kuchni włoskiej: spaghetti carbonara, lasagne, tiramisu

Przepisy na domowe dania kuchni włoskiej: spaghetti carbonara, lasagne, tiramisu

kwi 3, 2020

Dania, które skradną serce każdego miłośnika kuchni włoskiej to spaghetti carbonara, lasagne i tiramisu. Te potrawy są niezwykle aromatyczne, a ich smak zawsze kojarzy się ze słoneczną Italią. Jeśli chcesz przywołać na talerzach włoskie klimaty i skosztować tych niezwykłych smaków, musisz wypróbować te przepisy na domowe dania, które przygotujesz krok po kroku.

Przepisy na spaghetti carbonara

Śródtytuł: Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g sera parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz

Śródtytuł: Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekany boczek i zeszklij, aż będzie rumiane i chrupiące. Przełóż na talerz i odstaw.
  2. Przygotuj spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W małej misce wymieszaj żółtka, starty ser parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę pieprzu.
  4. Gdy spaghetti będzie gotowe, odcedź i przełóż na patelnię z przesmażonym boczkiem. Wymieszaj wszystko dobrze.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej mieszankę jajeczno-serową. Wymieszaj szybko, aby sos zaczął gęstnieć i oblepił makaron.
  6. Podgrzej na małym palniku, mieszając cały czas, aby jajka się nie zetknęły i zrobiły się omlety. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Przepis na lasagne

Śródtytuł: Składniki

  • 12-16 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera mozzarella
  • 75 g sera parmezan
  • sól i pieprz
  • olej

Śródtytuł: Sposób przygotowania

  1. W głębokiej patelni z olejem podsmaż mięso mielone, aż będzie rumiane na złoty kolor.
  2. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotuj, aż sos będzie gęsty i aromatyczny. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wskazówka: Płaty makaronu lasagne najlepiej ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przed użyciem nie muszą być całkiem miękkie.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż first layer losagne, posmarowany warstwą sosu. Na wschodzie ułóż kolejną warstwę makaronu, sosu i tarty ser mozzarella. Powtarzaj do wyczerpania składników.
  5. Przykryj ostatnią warstwę makaronem sos, tarty ser parmezan i kawałki sera mozzarella.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, na złoty kolor i aż ser się rozpuści, przez 20 do 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i zostaw na kilka minut, aby przestygło.

Przepis na tiramisu

Śródtytuł: Składniki

  • 500 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 250 g biszkoptów
  • 400 ml mocnej kawy
  • 50 ml brandy

Śródtytuł: Sposób przygotowania

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W dużym rondlu nalej mocno parzęcą kawę z brandy i mocno wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  4. Dodaj powoli serek mascarpone, ciągle mieszając.
  5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  6. Następnie dodaj delikatnie na przemian z masą serową do białek wymieszaj ze spatulą, żeby nie zniszczyć piany.
  7. W dnie płaskiego, okrągłego naczynia ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, nasączoną wcześniej kawą.
  8. Na warstwie biszkoptów polać 1 / 3 kremu i posypać kakao.
  9. Tak powtarzać aż do wyczerpania warstw.
  10. Całość przesłać na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe!

Podsumowanie:
Spaghetti carbonara, lasagne i tiramisu to przepyszne dania włoskie. Przygotowanie ich nie jest trudne, a efekt na pewno zadowoli Twoich gości. Wystarczy kilka składników i proste czynności, by poczuć smak Włoch w Twoim domowym zaciszu.