mar 9, 2022
Quiche, ratatouille, crème brûlée – najlepsze przepisy na dania kuchni francuskiej
Kuchnia francuska to nie tylko słynne bagietki i sery. To także całe mnóstwo przepysznych dań, które cieszą się uznaniem na całym świecie. Trzy z nich – quiche, ratatouille i crème brûlée – z pewnością powinny znaleźć się na Twoim stole. Jak przygotować te pyszności? Podpowiadamy!
- Quiche – wyjątkowa zapiekanka ze słonym ciastem i kremową serowo-jajeczną masą
Składniki na słone ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serowo-jajeczną:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego (najlepiej gruyere)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
-
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę i sól, zagnieć krótko. Wbij jajko i wlej wodę, zagnieć ciasto na jednolitą masę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przełóż do formy do tarty (lub okrągłej tortownicy).
-
Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.
-
Przygotuj masę serowo-jajeczną: w misce wymieszaj śmietankę, jajka i starty ser. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-
Wyjmij ciasto z piekarnika, wlej na nie masę serowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż masa się zetnie i zbrązowieje na wierzchu.
-
Ratatouille – warzywny przysmak z południowej Francji
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
-
Cebulę pokrój w kostkę, pozostałe warzywa w większe kawałki.
-
Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
-
Dodaj kolejno bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory. Wymieszaj i smaż łącznie ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają swój kształt.
-
Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
-
Crème brûlée – pachnący wanilią i karmelem deser
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- cukier do posypania
Przygotowanie:
- Zagotuj śmietankę z rozciętą na pół laską wanilii. Odstaw na ok. 10 minut, by wanilia dobrze się w niej przegryzła.
- Wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę.
- Wyjmij wanilię ze śmietanki, wlej ją do miski z masą jajeczną i wymieszaj.
- Wlej masę do foremek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Piecz ok. 45 minut, aż się ścięły.
- Posyp cukrem, który przysmażyć można za pomocą palnika kuchennego lub podgrzanego grilla.
Podsumowanie:
Quiche, ratatouille, crème brûlée – trzy pyszne, francuskie dania, które dla wielu z nas kojarzą się z wakacjami we Francji i tamtejszą kuchnią. Przygotowanie ich w domowym zaciszu jest jednak proste i pozwoli nam na chwilę wytchnienia od codziennego jedzenia. Rozkoszujmy się smakami świata i cieszmy się życiem!
Najnowsze komentarze