paź 15, 2020
Włoska kuchnia znana jest na całym świecie ze swojego bogactwa smaków i aromatów. Zawdzięcza to przede wszystkim swojej tradycji i rodzinnej atmosferze związanym z jedzeniem.
- PIZZA
Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Znajdziemy ją w każdym włoskim mieście, a do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników: mąki, drożdży, wody, oliwy z oliwek, pomidorów oraz ulubionych dodatków.
Do przygotowania idealnego ciasta pizzy potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ŁAZANIE
Łazanie to kolejna popularna włoska potrawa, składająca się z warstw makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego oraz dużo sera.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- kilka płatów makaronu łazanki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- puszka pomidorów w puszce lub kilka świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 400 g sera ricotta
- 200 g sera mozzarella
- SPAGHETTI CARBONARA
Spaghetti Carbonara to danie, którego podstawowe składniki to makaron spaghetti, boczek, żółtko jaja oraz ser parmezan.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 400 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 3 żółtka jaja
- 50 g startego sera parmezan
- sól i pieprz
- OSOBUKA
Osobuka to klasyczne włoskie danie mięsne, przygotowywane z końcówek łydek z cielęcia w sosie pomidorowym.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- 4 łydki cielęce
- 6 pomidorów
- 200 ml wina białego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz
- TIRAMISU
Tiramisu to jedno z najpopularniejszych włoskich dań deserowych.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 500 g sera mascarpone
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- 500 ml kawy
- 2 łyżki kakao
- 20 biszkoptów
- likier Amaretto lub brandy
Włoska kuchnia oferuje jeszcze dużo więcej ciekawych dań i smaków. Warto wypróbować również dania takie jak lasagne Bolognese, risotto alla Milanese, spaghetti Bolognese czy ravioli z ricottą i szpinakiem.
Najnowsze komentarze